Instructiuni de utilizare
Machetele auto sunt foarte sensibile. Trebuiesc manipulate cu grija, ferite de praf si de razele directe ale soarelui. Nu se recomanda impingerea si rularea lor pe roti. Elementele mobile cum sunt usile nu trebuie trase de manere. Se recomanda folosirea unor ustensile speciale pentru deschiderea usilor. De cele mai multe ori producatorii ataseaza in cutie si un astfel de "betigas" pentru deschiderea elementlor mobile.
Machetele auto nu sunt jucarii, sunt obiecte de colectie. Se adreseaza adultilor. De cele mai multe ori pe ambalaj gasim indicatia 14+.
Este recomandat pastrarea macheteor in vitrine inchise din plexiglas. Plexiglasul retine razele UV, spre deosebire de geam care lasa razele UV sa treaca.In timp razele UV pot ingalbeni unele componente ale machetelor.
Rotile machetelor sunt realizate dintr-un amestec de cauciuc, plastic si silicon. Acest material poate reactiona cu suprafata pe care stau si se pot topi. Deaceea este bine sa pastrati machetele cu rotie suspendate.
Cele mai bune machete sunt realizate din metal (un aliaj aluminiu-zinc), din rasina sau o solutie compozit, plastic combinat cu metal.
Exista machete care au parti mobile, si machete "sealed" care nu au componente mobile, cum ar fi usi si capote. La unele vireaza rotile, la altele nici nu ruleaza. Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. Partile mobile vin cu dezavantajul ca apar spatii intre componente. Aceste spatii nu sunt la scara si din aceasta cauza pot deforma proportiile generale ale machetei. In schimb o macheta care nu are componente mobile are toata caroseria proportionata mai corect.
Machetele realizate din rasina sunt mai fragile decat cele din metal. De multe ori geamurile acestor machete sunt realizate din folii subtiri de plastic. Machetele nu trebuie apucate de geamuri.
Cele mai uzuale scari la care sunt fabricate machetele.
Pentru un autoturism:
Scara 1/18 = 20-30 cm lungime
Scara 1/24 = 10-20 cm lungime
Scara 1/43 = 8-11 cm lungime
Scara 1/64 = 7-8 cm lungime
Scara 1/12 = 32-40 cm lungime